בדיקת ציסטוסקופיה הפכה להיות בעת האחרונה לאחת מהבדיקות הפופולאריות ביותר שנועדו לאבחן בעיות שונות בדרכי השתן, וגם על מנת להתאים דרך טיפול לכל בעיית שתן. אנשים רבים אותם אנחנו פוגשים, תוהים למעשה מה זה בדיקת ציסטוסקופיה, ומה הן הסיבות השונות שמובילות למעבר של בדיקה זו. בשורות הקרובות, ריכזנו לכם מידע חשוב על בדיקות ציסטוסקופיה – מה זה בדיקת ציסטסקופיה, האם יש לבדיקה זו תופעות לוואי מסוימות או סיכונים מסוימים? מה תוצאות הבדיקה הזו מעידות? וכיוצא בזאת.
בתור התחלה – מה זה בדיקת ציסטוסקופיה?
בדיקת ציסטוסקופיה היא למעשה בדיקה שנותנת לנו אפשרות לאבחן כמות רחבה מאוד של בעיות שונות או תלונות אשר קשורות לדרכי השתם שלנו, זאת על מנת שניתן יהיה לטפל באותן הבעיות בצורה הראויה ביותר. בדיקה זו מתבצעת באמצעות מכשיר רפואי אשר דומה במראהו לטלסקופ, מכשיר שמאפשר לרופא לקבל תמונת מצב מלאה ככל הניתן על דרכי השתן שלנו. בהתאם לתמונה המתקבלת, הרופא, או במקרה הזה – אורולוג, יכול לאפיין ולאבחן קיום של בעיות בדרכי השתן על פי הממצאים של בדיקה זו.
האם ישנן הכנות כלשהן לפני מעבר של בדיקת ציסטוסקופיה?
כאשר בדיקת הציסטוסקופיה מתבצעת באמצעות הרדמה מלאה, או באמצעות הרדמה חלקית, אזי שיהיה צורך בעבר של צום קצר לפני מעבר הבדיקה. במידה שהבדיקה תתבצע רק בעזרת הרדמה מקומית, אזי שאין שום הכנות מיוחדות שיש לעשות לפני מעבר של בדיקה זו.
האם מדובר על בדיקה כואבת?
קשה לענות על השאלה הזו, במיוחד בשל העובדה שכל בדיקה היא טיפה שונה ברמת הפולשנות והחודרנות שלה. באופן כללי – כדאי להתייעץ עם הרופא טרם מעבר הבדיקה, כך שהוא יוכל להתאים את אופן ההרדמה, ואופן הסיוע בכאב לדרישות שלכם.
באילו מצבים מומלץ לבצע את הבדיקה?
בדיקת ציסטוסקופיה נהוג לבצע במגוון של מצבים לרבות אבחונים הקשורים לשלפוחית השתן, רצון לברר גורמים המובילים לדימומים במערכת השתן והתאמת טיפול ראויה, ניסיון לבירור גורמים לבעיות כמו תכיפות במתן שתן, דלקות וזיהומים חוזרים במערכת השתן, צריבה וכאב בעת מתן שתן, אבחון אבנים במערכת השתן, שילוב של פעולות אנדוסקופיות בשופכה ועוד.
כמה זמן הבדיקה נמשכת והאם יש צורך בהרדמה?
הבדיקה נמשכת בממוצע בין 20-30 דקות, אך לעתים היא מתארכת במיוחד אם יש צורך לשלב איתה טיפולים או בדיקות נוספים כמו למשל ביופסיה. הבדיקה מתבצעת בהרדמה מקומית כאשר בוחרים במכשיר הגמיש. במידה ומשלבים עם הבדיקה מכשיר קשיח יותר, ניתן לבצע אותה בטשטוש או בהרדמה.
האם הבדיקה כואבת?
הבדיקה עלולה להיות כואבת ולגרום לתחושה של לחץ או אי נוחות. אחרי הבדיקה עלולים להרגיש סוג של אי נוחות באזור השלפוחית ולהוביל להיווצרות של תכיפות במתן שתן, דימום בעת מתן שתן אך כל התופעות והתסמינים חולפים אחרי 24 שעות.