לא סתם מאחלים לנו ולקרובים לנו בריאות בכל הזדמנות. בלידה, בימי הולדת, בזמן ואחרי מחלה או אירוע טראומתי אחר, כולנו רוצים להיות בריאים וחזקים, ורוצים את זה גם לילדים שלנו, להורים שלנו, לחברים שלנו. אחד התסמינים שיכולים בהחלט לעורר לחץ או דאגה הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים הוא דם. דם יכול אפילו להלחיץ יותר משום שאנחנו רגילים בתפיסה שלנו לראות את הדם בצבע צהוב, צהבהב, או שקוף. דם בשתן מכונה גם המטוריה וחשוב לדעת כי לא תמיד יש סיבה לדאגה. יחד עם זאת, כן צריך לברר את הנושא לעומק בכדי להבין מה מקור הדם, האם מדובר בזיהום או במחלה אחרת שמחייבת טיפול מיידי.
אז על מה בעצם יכול להעיד דם בשתן?
כאמור, לא תמיד יש חשש שמדובר בדם בשתן ולפעמים זה יכול להיגרם רק משום שאכלנו משהו מסוים בצבע אדום כמו סלק, נטלנו תרופה מסוימת שיכולה לעודד את הצבע הזה או אפילו קיימנו יחסי מין. נשים רבות המקבלות את המחזור החודשי רואות סימנים של דם בשתן ובטוחות כי יש בעיה מכל מיני סיבות. מבחינה רפואית דם בשתן יכול להיגרם כתוצאה ממבנים שנמצאים במערכת השתן באזור השלפוחית או השופכה. בנוסף, דלקות חמורות בדרכי השתן, זיהומים בכליות, אבנים שנוצרות בכליות ואפילו גידול ממאיר בשלפוחית יכולים גם כן להוביל להיווצרות של המוטריה. בכל אופן, אם זיהיתם סימנים של דם, מומלץ לפנות לאורולוג כמה שיותר מעמיק שישלח אתכם ככל הנראה לבדיקה מיקרוסקופית המסייעת להבין את הגורם לדימום ולאחריה ניתן יהיה לקבוע תכנית טיפול ראויה. באתר druri.co.il תוכלו לקבל מידע נוסף על דם בשתן ועל דרכי טיפול מתאימות.
תהליך האבחון המטוריה מיקרוסקופית. תהליך הבדיקה כולל התייחסות להאם מופיעים תאים אדומים של דם. כאשר הדם מופיע באופן חד פעמי, אין מה לחשוש כלל וכלל ולרוב זו דלקת בדרכי השתן הניתנת לטיפול באמצעות אנטיביוטיקה. קייים מקרים בהם יש צורך לבצע בדיקת הדמיה כמו אם אר איי או סי טי. לעתים במקרים מסוימים, על המטופל יהיה לעבור בדיקת ציסטוסקופיה. במהלך בדיקה זו מובל צינור קטן המכיל מצלמה מיקרוסקופית שעוברת את הכיס במערכת השתן ומאפשרת לקבל פרספקטיבה ואבחון מדויק יותר.
מהם גורמי הסיכון ומה מחייב בירור וטיפול רפואי
ובכן, יש כמה גורמים שיכולים לגרום לתופעה
- גיל – לא סתם ממליצים לגברים מעל גיל חמישים להיבדק בצורה מקצועית וסדירה אצל אורולוג מומחה. המטרה הינה לשלול ערמונית מוגדלת וסרטן הערמונית. כלומר, אם אתם מעל גיל 40 ויש לכם במשפחה מישהו שחלה במחלה או עברתם את גיל 50, זה הזמן להיבדק.
- זיהום- כאמור זיהום בדרכי השתן או בכליות יכול לגרום לדם גלוי הן אצל מבוגרים, הן אצל ילדים, הן אצל נשים וגברים.
- גנטיקה- יש אנשים שנוטים לדימום בדרכי השתן בשל גורמים גנטים.
לסיכום, אם זיהיתם סממנים של דם בשתן, אין להקל בכל ראש ויש לפנות כמה שיותר מהר לבירור אצל רופא המשפחה שסביר להניח יפנה אתכם לאורולוג. את הטיפול יקבע האורולוג בהתאם לממצאים שנמצאו בבדיקה. לעתים מדובר בטיפול תרופתי, לעתים בטיפול פולשני ולעתים יש צורך לעבור ניתוח, כמו למשל שיש להסיר גידול או אבנים בכליות. חשוב לזכור כי ככל שמקדימים את הבירור הרפואי ולא ממתינים כך הסיכוי לשפר את המצב ולמנוע התערבות כירורגית עולה.