כל המפרקים של גופנו ממוקמים בנקודות מפגש בין העצמות. התפקיד העיקרי של כל מפרק הוא לתמוך בתנועה אופטימלית של האיברים השונים כמו הידיים והרגליים. קיימים כל מיני גורמים אשר משפיעים על התנועתיות של המפרקים ופגיעה שלהם יכולה להיקשר לכל מיני סיבות כמו דלקות, פציעה או שחיקה. המפרק בנוי בין השאר ממעטפת המפרק, רצועות שתפקידן לייצב את המפרק, קרום, נוזל סינוביאלי וכמובן הסחוס, אותו חומר סמיך שתפקידו לשמור על המפרקים שלנו. כאבי מפרקים נוצרים ממגוון רחב של סיבות.
- פגיעה באחד או יותר מרכיבי המפרק
- תהליכים דלקתיים המלווים בחוסר נוחות, חוסר גמישות וכאב
- הצטברות של נוזלים
- סיצטות
- גיל מבוגר
- משקל עודף
- פעילות ספורטיבית אינטנסיבית ללא בקרה או איזון
- הפעלת לחץ וכוח על המפרק
- מחלות הורמונליות
- נטיות גנטיות
- ועוד…
מה ניתן לעשות?
ראשית כל, חשוב לדעת כי חלק מהתסמינים המאפיינים כאבים במפרק, בעיקר אצל ילדים, דורשים ביקור דחוף אצל ראומטולוג ילדים שיאבחן את הבעיה וישלול מחלות ראומטולוגיות. יש כל מיני דרכים לטפל בכאבי מפרקים, כאשר חשוב לזכור כי הדבר הכי חשוב הוא להבין קודם כל את הסיבה לכאב. בעוד יש גורמים שאין לנו שליטה עליכם כמו הגיל שלנו למשל, גורמים אחרים ניתנים לשליטה ובקרה. הדבר הכי חשוב שצריך לזכור, הוא שהטיפול היעיל ביותר לשמירה על המפרק ולריפוי של הדלקת הוא להימנע מעומס מיותר על המפרקים עצמם.
אם יש משקל שאתם יכולים להימנע ממנו, עדיף, שכן משקל גבוה מעמיס מאוד על המפרקים, עם דגש על מפרקי הברכיים והירכיים. עוד דבר שאפשר לשים אליו לב, הוא שאם אתם מבצעים פעילות גופנית אינטנסיבית פעם בשבוע, חשוב להימנע מזה, ולאזן את הגוף גם לאורך שאר השבוע, כדי לא ליצור עומס שעלול להוביל להיווצרות של פציעות, דלקות וכאבי מפרקים. למשל, יש לא מעט גברים שמשחקים כדורגל או כדורסל רק פעם בשבוע. דרכי טיפול נוספות בכאבי מפרקים ודלקות במפרקים הם תרופות עם מרשם, זריקות למניעת דלקת, טיפולי פיזיותרפיה וכמובן במידה ואין ברירה -ניתוח להחלפת המפרק. בניתוח למעשה מחליפים את המפרק שעבר פגיעה במפרק תותב שמסייע לשחזר את הפעולה התנועתית החלקה של המפרק ומאפשר למטופל לחזור לשגרה די מהר ואפילו לבצע פעילות ספורטיבית.
איך הרפואה המשלימה באה לטפל בבעיות מפרקים?
בעזרת פתרונות המגיעים מתחום הרפואה המשלימה, ניתן למנוע כאבים ואף לטפל בדלקות מפרקים כרוניות. טיפול באמצעות צמחי מרפא, טיפול באמצעות שמנים ומשחות נוגדות דלקת, דיקור, טיפולי מגע – אלו ועוד מסייעים במידה רבה, בהתאם לסוג הדלקת, והחומרה שלה. אם אתם סובלים מכאבי מפרקים תוכלו לפנות לאורטופד לאבחון מדויק. לרוב יש צורך בביצוע בדיקות דם ובדיקה פיזית, לצד בדיקות נוספות כמו MRI, CT, רנטגן ועוד…